Ubuntu és az “IstenCsászár”

Ubuntu és Ubuntu alapú rendszereken root felhasználó nincs. Vagyis van, de nem aktív, nem lehet vele aktívan belépni, le van tiltva. A Canonical úgy gondolta, hogy jobb lesz a felhasználóknak ha csak egy jelszót kell tudniuk, az pedig a sajátjuk. Ne terheljék az agyukat még a root jelszavának a megjegyzésével is. Az Ubuntu alapú rendszereken a telepítésnél létrehozott felhasználó admin jogosultságú, az emelt szintű jogosultságot megkövetelő folyamatokat sudo-val tudja végre hajtani. Grafikus felületen ezt a felhasználó észre sem veszi, maximum abból, hogy néhány esetben jelszót kér tőle a rendszer, a folyamat elvégzéséhez. Terminálban pedig a root jogosultsághoz sudo-t kell használnia.

# sudo apt-get update
[sudo] password for peter: 
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com wily InRelease [218 kB]
Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com wily-updates InRelease [65,9 kB]              
Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com wily-backports InRelease [64,5 kB]
...

Az ily módon indított folyamat, a futása idejére root jogosultságot kap. Ha új felhasználót adtunk a rendszerhez és neki szintén szeretnénk megadni a lehetőséget hogy admin jogosultsága legyen és sudo-t tudjon használni, akkor hozzá kell őt adni az “adm” csoporthoz.

# adduser felhasznalo adm
A(z) 'felhasznalo' felhasználó hozzáadása a(z) 'adm' csoporthoz...
felhasznalo felhasználó hozzáadása adm csoporthoz
Kész.

Ha viszont szeretnénk a root felhasználót aktivvá tenni, akkor nincs más teendőnk mint root shell-ben jelszót változtatni a root-nak.

# sudo -i
[sudo] password for peter: 
# id
uid=0(root) gid=0(root) csoportok=0(root)
# passwd root
Adja meg az új UNIX jelszót: 
Írja be újra a UNIX jelszót: 
passwd: a jelszó sikeresen frissült

A sudo -i helyett használhatunk sudo -s vagy akár sudo bash-t is. Innentől kezdve a root felhasználó is aktív, be tudunk lépni vele. Persze értelme csak akkor van, ha a felhasználó és a root jelszava különböző :)